+ 32 489 77 74 59 hello@synctiv.eu

Stressvrij solliciteren als een ICT (freelance) consultant doe je zo: Deze 7 tips helpen je op weg

Hadil - Synctiv

Stressvrij solliciteren als een ICT (freelance) consultant doe je zo: Deze 7 tips helpen je op weg

Voel je de stress opkomen als je denkt aan een aanstaand sollicitatiegesprek? Last van hartkloppingen, klamme handen en trillingen? Geen paniek! Het fenomeen komt wel vaker voor bij sollicitanten. Een nieuwe job opportuniteit kan een grote impact hebben op je dromen, leven en toekomstplannen. Veel mensen ervaren hetzelfde probleem. De nervositeit komt vaak doordat men bang is om afgewezen te worden, prestatiedruk of plankenkoorts. Met deze zeven tips zal je leren om controle te krijgen over je emoties. 

 

1.  Maak je huiswerk!

Doe een grondig onderzoek vooraleer je naar een sollicitatiegesprek gaat. Je zal in een IT-omgeving terechtkomen dus leer het bedrijf kennen, waarvoor je hebt gesolliciteerd. Dit zal je een beter inzicht geven. Tegenwoordig kom je sneller informatie te weten. Check daarom de sociale mediakanalen, waarop het IT-bedrijf actief is. Toon aan dat je daadwerkelijk geïnteresseerd bent in de organisatie. Om de vragen zo goed mogelijk te beantwoorden, kan je onze E-book raadplegen. Laat zien dat je stevig in je schoenen staat, veel weet en weet wat je wilt vertellen. Bespaar jezelf van een hoop onnodige stress!  

De vragen die vaak voorkomen zijn: 

 • Wat zijn je sterktes en zwaktes?
 • Wat weet je over ons IT-bedrijf?
 • Waarom heb je voor ons gekozen en waarom zouden we voor jou moeten kiezen?

 

2.  Ontspan jezelf! Adem een keer diep in en uit. 

Het is eindelijk zo ver! Het brein is goed voorbereid. Nu alleen nog de emotie die je onder controle moet houden. Vertrek op tijd en zelfs vroeger, zodat je zeker 15 à 20 minuten vroeger bent voor het gesprek. Op die manier kan je jezelf mentaal nog voorbereiden, aanmelden aan het onthaal of op het gemak zoeken waar je precies moet zijn. 

Daar sta je dan. Voor de kantoordeur, klaar om aan te kloppen. Spannend! Vergeet niet dat de eerste indruk van cruciaal belang is. De gouden tip die we je kunnen meegeven is, let op je non-verbale communicatie! Ga met je allermooiste glimlach naar binnen en geef een stevige handdruk. Zorg dat je geen klamme handen hebt en niet te hard in de hand knijpt. 

Een goede zithouding is essentieel. Zit niet vooroverbuigend of hangend op de stoel en zeker niet op het puntje van de stoel. Gekruiste armen zijn tijdens een sollicitatiegesprek een absolute no-go! Meestal wordt het opgevat als een ‘gesloten houding’ aannemen. Hierdoor kunnen gesprekken zelf minder lang duren. Gebruik zo min mogelijk stopwoorden zoals: ‘euhm’, ‘uh’, ‘yes’, ‘like’. 

 

3.  Zie het als een kennismakingsgesprek.

Het begin van het gesprek is vaak het moeilijkste. Bereid je voor door de interviewer op te zoeken op sociale media zoals LinkedIn. Hebben jullie gemeenschappelijke connecties of vind je een post leuk voor het ijs te breken? Zie het gesprek niet als een enorm grote opgave. Bekijk het vanuit een ander perspectief. Denk bijvoorbeeld dat het een kennismakingsgesprek is. Presenteer jezelf alsof je een verhaal vertelt. Dit kan soms een te grote stap zijn, waardoor de meeste zich ongemakkelijk beginnen te voelen. Zorg dat het verhaal niet te persoonlijk wordt. 

Vergeet niet dat de interviewer ook maar een mens is. De interviewer weet heel goed dat je zenuwachtig bent. Geef het op voorhand aan. Op die manier kunnen ze je geruststellen of er rekening mee houden. 

 

4.  Laat je IT-kennis en talenten zien.

Besef dat je over veel kwaliteiten en competenties beschikt en dat je daarmee een meerwaarde kunt zijn voor het bedrijf. Verkoop jezelf aan het bedrijf. Verduidelijk je IT-kennis met een concreet voorbeeld, zodat je de interviewer kan overtuigen. Deel je eerdere ervaringen die je hebt opgedaan en projecten waar je aan gewerkt hebt. Laten we eerlijk zijn, niet alle IT-termen zijn even gemakkelijk. 

In IT zijn er verschillende tools en technologieën die verwacht worden in bepaalde jobs. Als het wat langer geleden is om met een bepaalde technologie te werken, bekijk dan video’s op Youtube of chatGPT om de kennis terug naar boven te halen. Als de interviewer inziet dat je weet waarover je spreekt, dan is het alleen maar in jouw voordeel. Zo kan je ook de STAR-methode gebruiken om een inzicht te krijgen in je IT-kennis. 

 

5.  Straal positiviteit en zelfvertrouwen uit!

Stap uit je comfortzone en stel jezelf open! Probeer enthousiast te blijven en laat je zelfzekerheid zien. Daarmee hoef je niet te forceren of te overdrijven. Maak van een zwakte een sterkte. Als ze vragen waar je minder goed in bent, probeer het negatieve zo positief mogelijk te verwoorden.

Hoe je het kan aanpakken:
X  Hoe het niet moet: ‘Ik ben een perfectionist’
✓ Hoe het wel moet: ‘Ik werk door totdat ik alle taken netjes heb afgerond zoals afgesproken’ 

Vertel zeker niets negatiefs over je voormalige werkgever of werkplaats. Deel je toekomstplannen voor het bedrijf, wat je ambities zijn en wat je allemaal in petto hebt. Zorg dat je niet arrogant overkomt of vol bent van jezelf. Vind de gulden middenweg.

 

6.  Kleed gepast en zorg voor een goede hygiëne.

Kies voor kledij waar je je goed in voelt. De kleding die je draagt bepaald voor een stuk je zelfzekerheid. Iedere sector heeft zijn eigen stijl van kleden. Je kan vooraf al veel informatie te weten komen door de website en sociale media te checken. 

Een aantal grote fouten die je kan vermijden: 

 • Mini rok
 • Decolleté of te blote kleren
 • Strakke kleding
 • Gescheurde jeans
 • Joggingbroek
 • Kleding met opzichtige prints
 • Bermuda short
 • Slippers en sandalen

Een lange nette broek met een blouse of overhemd en propere schoenen is voldoende. Voor de dames raden we aan om niet te veel juwelen en make-up dragen voor het gesprek. Let op je persoonlijke verzorging. Neem een douche en poets de tanden. Breng wat parfum aan, maar niet te extreem! Voordat je vertrekt, check zeker nog een keer in de spiegel.

 

7.  Durf als sollicitant relevante vragen te stellen

Ook jij mag vragen stellen! Bereid van tevoren een aantal vragen die je op het einde van het gesprek kan stellen. Zo toon je interesse en je voorbereiding. Ook krijg je een antwoord op je vragen. Het moet uiteindelijk een match zijn voor beide partijen. Zowel jij als de potentiële werkgever moeten zorgeloos kunnen samenwerken in de toekomst. Dus het is beter om dan al een antwoord te krijgen op je vragen. Zorg dat je niet te oppervlakkig bent, maar ook niet te diep gaat graven. Vermijd ook gesloten vragen. Zo blijft het gesprek op gang. 

De vragen die je kan stellen: 

 • Kan je me meer vertellen over het team waar ik mee zal moeten werken?
 • Waarom staat deze vacature open? 
 • Wat zijn de moeilijkheden om hier als IT’er te werken? 
 • Hoe zou jij de cultuur en visie beschrijven van het bedrijf?

Download hier onze gratis E-book:
101 Job Interview questions

Altijd afgevraagd welke vragen je zou kunnen krijgen op een job interview? Download hier onze eBook om zo optimaal je volgend interview voor te bereiden.