De wereld van freelance IT biedt eindeloze mogelijkheden, maar het pad naar succes kan complex zijn. Als freelancer is het essentieel om je goed voor te bereiden en strategische keuzes te maken. Door deze stappen te volgen, leg je een solide fundament voor een bloeiende carrière als IT-freelancer. Elk van deze tips draagt bij aan een strategische en doordachte benadering van je ondernemerschap in de IT-wereld. Ben je klaar om deze uitdaging aan te gaan?

1. Ken je daily rate!

Vraag je je af wat een redelijk dagtarief is voor jouw vaardigheden en ervaring? Begin met een grondige marktanalyse. Praat met andere freelancers in jouw vakgebied, ontdek samen met hen hoe je je expertise en ervaring volledig kunt benutten om jouw ideale dagtarief te bepalen. Houd er rekening mee dat er nuances zijn tussen werken met directe klanten en consultancy bedrijven. Wees voorbereid en ken je marktwaarde!

2. Werk met de juiste recruiter samen: jouw tagangspoort tot success

Als je je netwerk op de hoogte brengt, kun je ongetwijfeld overspoeld worden door telefoontjes van recruiters, vaak ook door buitenlandse recruiters. Wees selectief! Je mag zeker streng zijn om te bepalen waar en naar wie je je cv stuurt.

Belangrijkste vragen hierbij:

  • Heeft de recruiter direct contact met de klant, of werken ze in onderaanneming?
  • Heeft de recruiter al werkende consultants bij de klant?
  • Geef nooit exclusiviteit om je overal voor te stellen
  • Geef enkel je GO voor 1 positie bij een welbepaalde klant
  • Noteer ook zorgvuldig waar je bent voorgesteld om dubbele voorstelling te vermijden!

3. Zoek een goede Accountant

Je nieuwe boekhouder vind je liefst via een goede referentie. Idealiter iemand die je kent die vol lof is over zijn/haar boekhouder. Zo limiteer je achteraf het risico op verassingen. Tip: neem de tijd om met minstens drie boekhouders te spreken, want het eerste gesprek is vaak als een kennismaking, kosteloos en informatief. Maar hier is de echte truc: bereid dezelfde vragen voor die je tijdens al die gesprekken gaat stellen.

Zo kan je zeer goed vergelijken hoe de accountant bepaalde topics bekijkt & behandelt. (Bijvoorbeeld geld uit de vennootschap halen, huis kopen met behulp van de vennootschap, loonoptimalisatie, dividenden & andere optimalisatietechnieken). Ook zeer belangrijk is om de afweging te maken tussen een accountant die wordt betaald per uur & iemand die forfaitair werkt.

Kies wat het beste bij je past. Kies een boekhouder die betrokken is bij jouw onderneming en die persoonlijke aandacht geeft aan jouw financiële situatie. Vooral iemand die proactief meedenkt met je bedrijf.

4. Kies de juiste vennootschapsvorm

De keuze tussen een BV of een Commanditaire vennootschap is voor de meeste freelancer een groot dilemma. Het is van essentieel belang dat je een vennootschapsvorm kiest die niet alleen past bij je huidige situatie, maar ook bij je toekomstplannen. Een weloverwogen keuze tussen een BV en een CommV kan een sterke basis zijn voor een succesvolle onderneming.

Vooral op financieel vlak. Een BV kost nu eenmaal méér (publicatie Belgisch Staatsblad van je cijfers, meer fiscale verplichtingen, …) dan een CommV waar je cijfers ook niet publiek toegankelijk zijn.


Recente Artikels

Stressvrij solliciteren als een ICT (freelance) consultant doe je zo: Deze 7 tips helpen je op weg

Download onze gratis E-book

Bereid je perfect voor op je sollicitatiegesprek. Schrijf je nu in en krijg meteen ons gratis handboek toegestuurd met de meest gestelde vragen en hun antwoorden.

Download onze gratis E-book

Bereid je perfect voor op je sollicitatiegesprek. Schrijf je nu in en krijg meteen ons gratis handboek toegestuurd met de meest gestelde vragen en hun antwoorden.